Soms heb je gewoon een verandering nodig. En of het nu een nieuwe look voor jezelf of voor je huis is, verandering kan motiverend, inspirerend en verfrissend zijn. Maar er zijn een paar dingen die je zou moeten overwegen voordat je aan je huisschilderproject begint – naast welke kleur je het beste vindt. Van het type en de kwaliteit van de verf tot de optimale kleuren en afwerkingen voor verschillende kamers in je huis, Anna heeft de beste schildertips die je helpen bij het plannen voordat jij je mouwen opstroopt en begint te werken.

De verschillende Verfopties
Er zijn twee basistypes van buitenverf: latex op waterbasis en alkyd op oliebasis. Latex reinigt met water en zeep, droogt snel, heeft een lage geur en blijft langer flexibel, waardoor het minder snel zal barsten. De beste kwaliteit latexverven bevatten 100 procent acrylharsen. Alkyd-verven hebben ter verfraaiing minerale alcohol (verfverdunner) nodig in plaats van zeep en water. Maar veel professionele schilders geven de voorkeur aan alkydverf omdat het duurzaam, vlekbestendig, vloeiend vloeit en droogt met minder kreukels. Maar alkyds hebben een sterke solventgeur en drogen heel langzaam. Degene die je kiest, is aan jou.

Vermijdt de niet gangbare kleuren
Sommige ontwerpers geloven dat er kleuren zijn die nooit in een bepaalde ruimte mogen worden gebruikt. Vermijd bijvoorbeeld geel en groen in de badkamer, vooral als make-up in de kamer wordt aangebracht, omdat het een ongunstige kleur op je huid kan werpen. Hoewel het waar is dat kleuren het uiterlijk van andere kleuren om hen heen kunnen veranderen – zoals je huidskleur bijvoorbeeld – met een beetje creativiteit en een zorgvuldige planning kun je kleurenongelukken voorkomen en toch de kleuren gebruiken waar je van houdt.

Zoek uit hoeveel verf je nodig hebt
Omdat je huis pas is gebouwd, heb je ongetwijfeld toegang tot jou huisplannen. Als dit het geval is, kan je eenvoudig je plannen naar jou lokale verfwinkel brengen en zij zullen in staat zijn om de totale schilderruimte te bepalen. Als jij jou huisplannen niet hebt, moet je de hoogte en breedte van de wanden meten in elke kamer die moet worden geschilderd. Je zult ook de lengte en breedte van het plafond in elke kamer moeten meten.

Investeer in verf van goede kwaliteit
Het is moeilijk om de kwaliteit van een verf op basis van het label te kennen, maar over het algemeen krijg je waar je voor betaalt. Verf van goede kwaliteit is duurder, maar het vereist minder lagen, heeft een betere dekking en textuur, behoudt zijn frisse uiterlijk langer en heeft een rijkere pigmentatie en een betere kleurechtheid. Met andere woorden, het zal er nog veel langer veel beter uitzien.

Bereid het oppervlak voor
Om de nieuwe verf aan het oppervlak te laten hechten, moet je de buitenkant van het huis schoonmaken van alle vuil en kalkachtige resten. Een krachtige spuittoestel biedt de gemakkelijkste manier om dit te bereiken, maar met de hand schrobben met een stijve borstel is net zo effectief en duurt vaak niet veel langer omdat het weinig voorbereidingstijd vereist. Gebruik een hamer en een spijkerset om alle spijkerkoppen onder het oppervlak te tikken en vul de gaten met overtollige buitenverf. Zodra de stopverf volledig is uitgehard, schuur je deze gelijk.