Je hebt het geluk dat je in een tijdperk leeft waarin de meeste fabrikanten gewetensvol omgaan met hun productie en met moeder aarde. Dit betekent dat er meer ongelooflijk coole, trendsettende en betaalbare opties beschikbaar zijn dan ooit.

De omgeving

Jouw keukenontwerp kan een positieve of negatieve invloed hebben op het milieu. Het ontwerpen van een duurzame keuken is gunstig voor het milieu op drie belangrijke gebieden:

  1. Keukens zijn voornamelijk gemaakt van hout

Duurzaam keukenontwerp vraagt ​​waar het hout vandaan komt en of het duurzaam is geproduceerd. Het kiezen van hout dat met het FSC- of PEFC-certificeringslogo is gestempeld, is een uitstekende manier om te zorgen dat jouw hout op verantwoorde wijze wordt ingekocht en een duurzame bron blijft. Gerecycleerd hout is gebouwd om lang mee te gaan. Het gebruik van gerecycleerd hout is een goede manier om ervoor te zorgen dat duurzame materialen niet onnodig op de vuilstort belanden, maar het milieu en jouw keuken nog vele jaren ten goede zullen komen.

  1. Duurzaamheid vraagt ​​of een aspect van jouw bestaande keuken kan worden hergebruikt, vernieuwd of gerecycled

Zelfs als je geen deel van jouw bestaande keuken wilt behouden, kan een van deze dan aan anderen worden verkocht voor hergebruik? Het weggooien van materialen van goede kwaliteit draagt ​​alleen maar bij aan het storten van vuil, wat zijn tol eist in onze natuurlijke omgeving.

  1. Duurzaam denken betekent bewust zijn van de apparaten en armaturen die je in jouw keuken plaatst

Hebben jouw apparaten een hoge energie-efficiëntie rating? Wat zijn de tikken op de schaal van Water Efficiency Labelling and Standards (WELS)? Het gebruik van apparaten en armaturen die energie- of waterefficiënt zijn en gegarandeerd lang meegaan, verminderen de verspilling van waardevolle niet-hernieuwbare bronnen. Apparaten met een hogere energiebeoordeling, kranen met een hogere WELS-waarde, hardware met levenslange garantie, Ledverlichting, geconstitueerde steen van gerecyclede materialen zullen allemaal ten goede komen aan het milieu.

Duurzame ruimtes: wat maakt een duurzame keuken?

  1. Levensduur

Duurzame keukens gebruiken kwaliteit en sterke materialen zoals teruggewonnen hout en zullen, in tegenstelling tot MDF, de tand des tijds doorstaan ​. Dit betekent dat je jouw keuken niet opnieuw hoeft te slopen.

  1. Efficiëntie

Als je een duurzame gedachte hebt gebruikt bij het inrichten van je keuken, zou je waarschijnlijk voor energie- en waterefficiënte apparatuur en armaturen hebben gekozen. Door de hoeveelheid kracht en het waterverbruik te verminderen, profiteer je van lage rekeningen.

  1. Functionaliteit

Duurzame keukens hebben over het algemeen meer planning nodig dan conventionele keukens, wat betekent dat ze ook zeer functioneel zullen zijn. Praktische ontwerp- en apparaat keuzes voor voedselopslag en afval, gebruikmakend van timers voor apparaten die niet altijd aan hoeven te zijn, en het benutten van natuurlijk licht zodat kunstlicht overdag niet nodig is, dragen allemaal bij tot een zeer functionele en kosteneffectieve keukens. Een houten keuken heeft een veel langere levensduur en kan op tijd worden gerenoveerd, gerepareerd of vernieuwd worden in plaats van vervangen en gestort worden. Een goed ontwerp en een functionele planning zullen nooit uit de mode raken.

Soms roepen de woorden ‘duurzaam’ of ‘organisch’ heel beperkte ideeën op over wat je met de keuken kunt doen als je niet bekend bent met duurzame keukenontwerpers en hun werk. Maar neem het aan – duurzame keukens hoeven er niet anders uit te zien dan een conventionele keuken en, net als een conventionele keuken, wachten eindeloze ontwerpmogelijkheden op je. Dus zelfs als je al jouw droomkeuken in gedachten hebt, kan die ook duurzaam worden gebouwd. Je kunt zo creatief zijn met een duurzaam keukenontwerp als met elke keuken. Duurzame keukens zijn in de meeste gevallen mooier omdat ze vaak vrij unieke creaties zijn die speciaal voor de huiseigenaren zijn ontwikkeld. Er bestaat een echt gevoel van verbondenheid met het gezin waarvoor het was gebouwd, hun levensstijl en hun gevoel. Een duurzame keuken kan modern, traditioneel, mooi, functioneel, respectvol voor het milieu zijn, zonder aan de creativiteit van jouw droomkeuken te komen.